TuukkaVirtaperko1

Nuorempien saamelaisten kulttuuri

Mitä vähemmän ihmiset vastustelevat ajatusta siitä, että suomalainen yläluokkainen älymystö on sekä kyvykäs että halukas edistämään saamelaisten asemaa, sitä suurempi on länsimaisen hyvinvointiyhteiskunnan rappeutuneisuuden aste Suomessa.

On selvääkin selvempi asia että jokainen suomalainen älykkö, joka on yrittänyt edistää saamelaisten asiaa, on tarttunut tähän toimeen jonkin ulkoisen tekijän pakottamana, eikä siis välitä saamelaisista itsestään tai saamelaisuudesta.

On runsaasti ihmisiä jotka pystyisivät käyttämään hallinnollisia elimiä saamelaisille edullisilla tavoilla.

Saamelaisnuoret tarvitsevat oman kulttuurisen identiteetin. Loogisesti, se ei saa perustua aiempaan enempää kuin mikä on välttämätöntä. Se ei saa perustua edes aiempaan kirjoitettuun kieleen vaan sen on oltava lähtöisin puhutusta saamen kielestä niinkuin nuoremmat saamelaiset sitä itse puhuvat. Totisesti ei ole olemassakaan mitään 'saamelaisnuoria' mutta voi olla olemassa 'nuorempia saamelaisia'.

Nuoremmilla saamelaisilla on mahdollisuus ottaa neutraaliksi yhteiseksi kontekstiksi englannin kieli, jota välttämättömyyden pakosta heidän ikäpolvensa osaa pääosin hyvin. 'Nuoremman saamelaisen' identiteetin rakentamisen peruskivenä on mahdotonta ajatella mitään muuta kieltä kuin englantia, sillä saamen kieli itse on omenan ydin ja suomen kieli on omenaa syövä mato. Englannin kieli ei ole kumpaakaan noista.

Nyt ulkomaat tietävät hiljaisesta etnisestä skandaalistamme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset