Hyvää tieteellistä käytäntöä ei noudateta Suomessa
niin & näin käyttää Tieteellisten seurain valtuuskunnan vertaisarviotunnusta[1,2] ja sitoutuu noudattamaan tunnuksen käytölle asetettuja ehtoja.
Eräs tämän tunnuksen käytön edellytys[3] on: "Tunnusta hakiessaan kustantaja sitoutuu edistämään omassa toiminnassaan Suomen tiedekustantajien liiton vertaisarviointiohjeen ja Tutkimuseettisen neuvottelukunnan Hyvä tieteellinen käytäntö -ohjeen[4] mukaisia periaatteita."
Kun jotain tahoa epäillään Hyvän tieteellisen käytännön loukkaamisesta, Tutkimuseettinen neuvottelukunta antaa pyydettäessä lausunnon asiasta.[5]
Mutta Tutkimuseettinen neuvottelukunta on lähettänyt minulle sähköpostitse kirjeen, jonka mukaan TENK päätti kokouksessaan 29.8.2017 olla antamatta lausuntoa liittyen siihen ettei niin & näin julkaissut artikkeliani.
Pyysin Tutkimuseettisen neuvottelukunnan lausuntoa siksi että niin & näin jätti artikkelini julkaisematta vedoten syihin, jotka eivät ole totta, mikä on vastoin Hyvää tieteellistä käytäntöä. Mutta tutkimuseettinen neuvottelukunta jättää lausunnon antamatta vedoten syihin, jotka niin ikään eivät ole totta.
Kirjeessä lukee, ettei asia kuulu Tutkimuseettisen neuvottelukunnan toimivaltaan.
Harkitsen pyytää Kotimaisten kielten keskukselta lausuntoa siitä, pitäisikö Tutkimuseettinen neuvottelukunta kirjoittaa isolla vai pienellä alkukirjaimella. Viittaan kohteliaimmin siihen, että Tutkimuseettisen neuvottelukunnan käytäntö asian suhteen on eri kuin Tieteellisten seurain valtuuskunnan käytäntö. Jälkimmäisen suhteen asia on jo päätetty[6]. Tämä on kuitenkin epäolennaista.
Olennaista on se, että jos niin & näin jättää artikkelini julkaisematta vedoten epätosiin syihin, ja Tutkimuseettinen neuvottelukunta antaa asian olla vedoten epätosiin syihin, Hyvää tieteellistä käytäntöä ei noudateta Suomessa.
[1] niin & näin, "Kirjoittajalle". https://www.netn.fi/kirjoittajalle
[2] Tieteellisten seurain vaLtuuskunta, "Tunnusta käyttävät kirjankustantajat ja julkaisusarjat". https://www.tsv.fi/fi/palvelut/tunnus/tunnusta-kayttavat-kirjankustantaj...
[3] Tieteellisten seurain valtuuskunta, "Vertaisarviointitunnuksen käytön edellytykset". https://www.tsv.fi/fi/palvelut/tunnus/kayton-edellytykset
[4] Tutkimuseettinen neuvottelukunta, "Hyvä tieteellinen käytäntö ja sen loukkausepäilyjen käsitteleminen Suomessa". http://www.tenk.fi/sites/tenk.fi/files/HTK_ohje_2012.pdf
[5] Tutkimuseettinen neuvottelukunta, "Lausuntopyyntö TENKille". http://www.tenk.fi/fi/lausuntopyynto-tenkille
[6] Finlex, "Laki Tieteellisten seurain valtuuskunnasta". http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2006/20060938
Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!
NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)
Mitähän nämä syyt ovat, "jotka eivät ole totta"?
Yleensä lehdet ovat sikäli vahvoilla hylätessään artikkelin, että ne voivat vedota tilanputteeseen. Mutta jos ko.lehti ei ole siihen vedonnut vaan johonkin paikkansa pitämättömään perusteeseen, se on mielestäni menetellyt kaiken kohtuuden mukaan väärin.
En tunne kyseistä alaa, joten en osaa ottaa kantaa tieteellisen sisällön osalta.
Voi kuitenkin ihmetellä, miksi käsikirjoitusta ei annettu asiantuntijoiden arvioitavaksi. Se olisi ollut korrekti menettely.
Oudolta tuo torjunta tuntuu näin sivusta katsoen. Jos olisi annettu asiantuntijoiden arvioida artikkelisi, siinä olisi saatu järjestelmän mukainen "tuomio".
Itsevarmuus oman työn suhteen on hyvä ja välttämätönkin asia, mutta jos sitä viljelee liikaa, se harmittaa ja kadehdittaa alan ihmisiä. Tieteen sarallakin diplomatia on viisasta - vaikka tyhmät kollegat ottavatkin oikeutetusti päähän.
Kokeile jotakin muuta julkaisufoorumia - vaikkapa ulkomaista.
En tunne tieteenalaasi, mutta erikoiselta tuntuvat vaatimukset Aristoteleesta ja Platonista - edes suuntaa antavana heittona.
Tieteellisen aikakauskirjan kustantaminen ja toimittaminen edustavat vallankäyttöä - siinä toimitaan itse valitussa tieteen portinvartijan tehtävässä. Siihen tieteen piirissä toimivan on valitettavasti vain sopeuduttava, ellei ole varaa perustaa omaa vertaisarvioitua aikakauskirjaa.
Lycka till!
Kommentoi 9 kommenttia